Z čeho se vyrábějí krmiva pro psy?

 

pokaždé z něčeho trochu jiného! A přesto zůstávají z hlediska obsažených mikronutrientů stejná…Jak je to možné? Potrava je jako skládanka – běžná strava obsahuje asi 30 nutných komponentů pro zajištění základních potřeb organismu. Jsou to látky poskytující energii (sacharidy, tuky, bílkoviny), esenciální a neesenciální aminokyseliny, esenciální nenasycené mastné kyseliny, minerální látky a vitamíny. Cílem doplňkových látek (např. antioxidantů, glukosaminu, výtažku ze slávky pyskaté z nejčistších vod apod.) je upevňovat zdraví, zpomalovat stárnutí buněk a celého těla. Čím kvalitnější je strava pro psy, tím víc obsahuje různých živin (ovšem ve vyváženém poměru).

Výrobci krmiv, kteří mají vědecký přístup k výživě, mají vlastní výzkumná centra. V moderně vybavených laboratořích s pomocí nejnovějších technologií sestavuje mnohačlenný tým receptury pro psy s různými specifiky. Vědci „šijí na míru“ recepty na výrobu krmiv podle velikosti, věku, fyzické kondice, genetické zátěže nebo zdravotních problémů zvířat. Někteří výrobci krmiv pro psy jdou v touze za ideálním složením stravy tak daleko, že výsledkem je krmivo, které obsahuje více než padesát specifických dílků. „Společnost Royal Canin má 40letou zkušenost s vývojem krmiv pro psy přesně podle jejich individuálních nároků. Krmiva Royal Canin mají prvotřídní kvalitu, která odpovídá individuálním nárokům na výživu psů. Skládají se minimálně z 50 ingrediencí – živin, které pocházejí z těch nejkvalitnějších surovin,“ říká MVDr. Kateřina Pavlišová, PhD. ze společnosti Royal Canin Czech & Slovak Republics s.r.o.

 

Granule pro psaZvíře by mělo všechny nezbytné látky potřebné k životu čerpat z kvalitních surovin. Rozhodující je kvalita surovin těsně před jejich zpracováním. V čerstvých surovinách je mnohem vyšší obsah potřebných živin než v potravinách dlouho skladovaných nebo poškozených dlouhým transportem. Správně by měli výrobci kontrolovat výživovou hodnotu surovin ne „od pohledu“, ale laboratorní analýzou. Jako příklad si můžeme vzít selen -  významný antioxidant, který předchází stárnutí buněk a podporuje imunitu. Je obsažen např. v obilovinách, kukuřici, mořských rybách, darech moře, mase, vnitřnostech a v zelenině. Není důležité, jestli pes přijme selen z obilovin, platýza nebo hovězích jater, důležitá je správná hladina tohoto prvku, kterou organismus dokáže z krmiva využít.

 


Granule pro psaSuroviny pro výrobu krmiv Royal Canin podléhají přísné a pravidelné inspekci, jejich kvalita je testována u 100 % dodávek. Suroviny pro výrobu krmiv Royal Canin dodávají do výrobních závodů dlouholetí obchodní partneři, kteří akceptují přísné pravidelné inspekce a řídí se mimořádně přísnou specifikací, která stanovuje požadavky na stravitelnost zdrojů bílkovin, kvality obilovin, bezpečnost potravin apod. Ve všech závodech Royal Canin jsou produkty kontrolovány během výrobního procesu i na jeho konci,“ vysvětluje systém kontrol MVDr. Kateřina Pavlišová, PhD.

 

Společnost Royal CaninSpolečnost Royal Canin garantuje naprostoidentickou nutriční kvalitu výsledného produktu, ať je vyráběn kdekoli. Každý výrobní závod Royal Canin se řídí naprosto totožnými testy kvality a výrobními postupy, aby zajistil stejně vysokou kvalitu výsledných krmiv po celém světě. Z toho vyplývá, že kokršpaněl v USA sice dostává krmivo vyrobené z amerických surovin, ale to obsahuje stejné množství a poměr všech mikroživin jako krmivo prodávané pro kokršpaněly v České republice. Všech 11 továren Royal Canin rozmístěných v různých částech světa se řídí naprosto identickými testy kvality a výrobními postupy, sdílí stejné know-how a vyrábí krmivo se stejným nutričním profilem.

 

 

Suroviny krmiv Royal Canin

Maso: Vybrané maso pochází výhradně ze zdravých zvířat, určených i ke konzumaci lidmi.

Sledování surovin: Každá surovina má stanovené sériové číslo pro celý výrobní proces.

Ze surovin i z hotových výrobků jsou pravidelně odebírány a uschovávány vzorky.

Skládanka surovin: Vyrobit krmivo špičkové kvality je jako sestavit puzzle z více než padesáti různě velkých dílků, z nichž každý představuje jednu živinu, nezbytnou pro zvíře.