Štěně versus nebezpečná místa v bytě

 

Situace, kdy si domů přivezete nové štěně, není nepodobná návratu z porodnice. Tím okamžikem se zkrátka změní nejen chod celé rodiny, ale často je nutné i vehementně přizpůsobit celé bytové zařízení. Přemýšlejte raději dopředu - všechno, co zvládnete připravit ještě před příchodem vašeho psího mimina domů, vám může ušetřit spoustu nervů a zklamání. Jakmile totiž malý čtyřnožec projde vstupními dveřmi, pustí se bezodkladně do prozkoumávání a následného ochutnávání všeho, co mu přijde do cesty, a na co vzhledem ke své tělesné výšce (která se může rychle měnit) dosáhne. To může vést v lepším případě ke zničení nejrůznějších součástí vašeho bytového zařízení, ale v horším případě bohužel také k závažným štěněcím zraněním.

Pro novopečené chovatele přitom nebývá tak úplně snadné případná nebezpečí v bytě odhalit, vždyť vlastní byt většina z nás vnímá jako to nejbezpečnější místo na světě.Pokud tedy nevíte, kde by asi tak ve vašem bytě mohlo nebezpečí číhat, zahrajte si jednoduchou hru „na štěně", spusťte se na všechny čtyři a uvidíte, že za chvíli budete mít celý seznam možných problémů.

 

Klasika, kterou najdete v každém domě i bytě

Mezi nejhorší nepřátele malých štěnat bezesporu patří elektřina. Naše domácnosti jsou obvykle přeplněny elektronikou a spotřebiči, které nám v mnohém usnadňují a zpříjemňují život. Ale ruku na srdce, kolik z nás má vždy vše zapojené a zajištěné ideálně bezpečným způsobem. Můžeme rovnou vynechat vysloveně nebezpečné záležitosti, jakými jsou opotřebované a napůl vyhořelé zásuvky, mechanicky porušené kabely, nebo dokonce nejrůznější provizorní a neodborná zapojení do sítě. Pro štěně totiž existují i méně viditelná nebezpečí. Například v našich domácnostech poměrně častá řešení na nekonečné množství prodlužovacích šňůr - štěně, které kouše do všeho, co vidí se tak ocitá doslova ve smrtelném ohrožení. Z toho důvodu je téměř nutností včas celou elektroinstalaci prověřit a dostatečně zabezpečit - všechny kabely by měly být ukryté pod podlahovou krytinou, nebo krycími lištami. Ty, které vedou volně prověšené od spotřebičů k zásuvkám, je dobré připevnit ke zdi tak, aby na ně štěně nedosáhlo, případně je nemohlo vzít do tlamičky. Zásuvky by měly být do doby, než štěně vyroste raději zakryté - kusem nábytku, obrázkem apod.

 

Mezi naopak nejzákeřnější nebezpečí v našich bytech, ale i zahradách patří kupodivurostliny. Zákeřnost květin, které nám naše prostředí jinak pouze zkvalitňují a zkrášlují, spočívá opět právě v tom, že my obvykle po zemi nelezeme a své květináče, ani jejich obsah si neokusujeme. Chceme-li tato možná nebezpečí odstranit, nezbývá, než bedlivě projít celý byt a zahradu a podrobit všechny rostliny přísné prověrce. Existuje řada rostlin, jejichž jedovatost je notoricky známá každému, kdo vlastní alespoň jeden květináč, nebo truhlík - například oblíbené bramboříky, časté diefenbachie, či krásné amarylky mohou být příčinou tragédie. Z venkovních rostlin jmenujme alespoň u nás rozšířený břečťanmuškát, nebo v posledních letech stále oblíbenější durman. Tím ale výčet bohužel nekončí - květin a keřů, jejichž některé části jsou jedovaté je velmi mnoho a vzhledem k tomu, jak se u nás v posledních letech zabydlují i nejrůznější nově šlechtěné, nebo exotické rostliny, je nejlepší nespoléhat se jen na vlastní úsudek, ale poradit se s někým, kdo se květinám hodně věnuje, nebo přímo se zahradníkem.

 

Pozor si dejte také na hnojící tyčinky a granulky zastrkané do hlíny, a nezapomeňte ani na tekutá hnojiva (pejsci se rádi napijí z misky pod květinou). To vše samozřejmě platí především pro ty, kteří mají velkou zahradu, nebo jsou sami zároveň vášnivými pěstiteli a jejichž obydlí proto nejrůznějšími rostlinami jen přetéká.

Další velká skupina možných úrazů přímo vyplývá z nekonečné štěněcí radosti ze života, touze objevovat nemožné a téměř naprosté absenci pudu sebezáchovy. Nebezpečí pádu hrozí všude tam, kde chybí ochrana před pádem - pozor proto na pootevřená sklepní okénka, nezajištěné septiky a nejrůznější jímky, studny apod. Stejnou pozornost si ale zaslouží balkónová a schodišťová zábradlí, jejichž jednotlivé části mohou být od sebe natolik vzdáleny, že jimi zvědavé štěně bez problémů proklouzne a může se zřítit z nebezpečné výšky. Velmi bedlivě také hlídejte zejména malé rasy psíků, které se v mládí častěji ocitají na kuchyňských linkách, jídelních stolech, nebo jiných vyvýšených místech - tady platí opravdu totéž co pro rodiče malých dětí - stačí krátký nestřežený okamžik a může dojít k úrazu s trvalými následky. Štěně ve výšce mějte proto raději stále na očích.

 

Nebezpečí uvíznutí se spojuje zejména s nejrůznějšími škvírami a mezerami mezi velkými kusy nábytku. Štěně, které takovou mezeru objeví, do ní zcela jistě vleze, aniž by si lámalo hlavu s tím, jak se dostane zpátky. Výsledkem je potom uvíznutí, které může trvat i hodiny a následkem toho nejméně velký šok. Včas proto zataraste cestu za čtyřdveřovou skříň po babičce, se kterou nikdo nehne apod.

 

Nebezpečí uklouznutí vypadá jako nepříliš děsivé, jeho následky ale přesto mohou být těžké. Na každém hladkém, lakovaném, nebo leštěném povrchu se štěně může cítit stejně špatně, jako vy na náledí a běžné uklouznutí tu může skončit zvrtnutím, zlomeninou, nebo dokonce operací kolenních vazů. Opačný problém vzniká na tzv. smyčkově pletených kobercích, do kterých se často zapletou jemné štěněcí drápky, přičemž může následně dojít k jejich bolestivému zatržení.

 

Nebezpečí přivření je dáno tím, že štěně se bude snažit být stále s vámi a bude vám proto stále v patách. Ať už tedy běžíte otevřít pošťačce, nebo se chystáte na toaletu,buďte stále ve střehu, protože opět zejména pro malé rasy psů může být prudké přibouchnutí do dveří, nebo vrat skutečně osudné.

 

Nebezpečí spojená s vaší činností patří k těm, kdy je nutné se chovat se štěnětem v bytě podobně jako byste měli doma batole. Pozor na vše horké - ať už jsou to rozpálená kamínka, konvektory, nebo plotna - i štěně se může ze zvědavosti a nalákáno libou vůní postavit alespoň předníma nohama na varnou desku. Štěňata větších plemen zase mohou bez problému strhnout ubrus ze stolu, na kterém hoří svíčka, nebo ji shodit příliš náruživým vrtěním ocasu. A štěňata všech velikostí se vždy a všude pletou pod nohy - proto pozor při přenášení kávy, čaje, servírování polévek apod.

 

Pozor na chemikálie a léčiva - tady patří mezi nejčastější nebezpečí určitě špatně uklizené úklidové prostředky, ale také ve sklepě, nebo garáži pohozené nátěrové materiály a další nebezpečná chemie. Léky, ať už ty vaše, nebo psí, nenechávejte nikdy volně ležet ani na konferenčním, nočním, či jiném stolku. Vyhraďte si pro ně šuplíček, nebo speciální skříňku lékárničku, odstraníte tak další možné nebezpečí a sobě zbytečné strachování.

 

Pozor na všechny do sítě zapojené stroje - jakkoli kuriózně to zní - zahradní sekačky, křovinořezy apod., v domácnosti vysavače, mixéry, povalující se fény, nebo žehličky - to vše se může stát zdrojem tragických úrazů a nehod s těmi nejhoršími následky.

 

Je proto určitě lepší být trochu komicky puntičkářští ještě před tím, než se štěně lačné života ocitne u vás doma, než-li zachraňovat situace na poslední chvíli, nebo dokonce pozdě litovat, co už nejde vrátit.

 

Ono to s tím puntičkářstvím stejně nakonec nebude tak horké, protože i když se mnohé z výše uvedených rad mohou zdát jako přehnané, štěně každého rychle vyvede z omylu a někdy již během prvních hodin, nebo dní, obratně objeví slabá místa vašich „nadstandardních" preventivních opatření.