Jak je na tom pes s hudebním sluchem - Umí pes zpívat?

 

Každý z nás majitelů psů má dojem, že jeho pes občas slyší jen to, co chce. Myslím, že málokterý mazlík přeslechne výzvu k nějaké dobrotě. Zato při sprintu aktivního „samce“ za sličnou hárající fenkou jako bychom si křičeli jen tak… Ale co pes slyší doopravdy?

I malé děti znají, že pes má dokonalý čich i sluch. Pes slyší tóny pro člověka neslyšitelné, což nám dokazují i výcvikové píšťalky. Náš chlupáč dokáže navíc rozpoznat i drobné nuance lidské řeči, intenzitu i pocitové zabarvení hlasu. Proto přesně ví, jakou má jeho páníček náladu a reaguje na ni optimálním způsobem.

 

Co ale málokdo ví, je, že pes má dokonalý hudební sluch. Člověk s tím nejvyvinutějším hudebním sluchem rozpozná čtvrttóny. Pes nemusí být ani „hudební labužník“ a rozlišuje dokonce šestnáctiny tónů, což jsou opravdu minimální výškové nuance. To je i důvod toho, proč pes pozná právě Vaše auto, i když soused má přesně to samé.

 

To ale neznamená, že váš čtyřnohý miláček touží zrovna po tom, abyste ho vodili po koncertech. Každý hlasitý zvuk nebo hlučná hudba jsou pro psa nepříjemné až bolestivé. Pokud tedy chcete vyrazit na jedinečný „rockový nářez“ či technoparty, nechte svého psa raději doma. Určitě ocení hlas ticha mnohem víc…I slabý zvuk, který člověk zaslechne až z bezprostřední blízkosti, pes slyší již na vzdálenost 24 metrů (nevím, zda si tímto jde odůvodnit i to, že pes slyší přes dvoje zavřené dveře cvaknutí lednice :o) ).

 

Samozřejmě jsou rozdíly mezi pejsky různých ras a zejména různého stáří. Ale to si odvodíme lehce díky srovnání s lidmi. Pes má totiž i podobnou stavbu sluchového ústrojí. Rozdíl je hlavně v tom, že si pes dovede své vnitřní ucho uzavřít tak, aby za všeobecného hluku oddělil ty zvuky, na které se chce soustředit. Tohle by se občas hodilo vypilovat i nám, lidem.

 

To, že má pes dokonalý hudební sluch, jsme si již řekli. Ale umí pes také zpívat? To už je druhá otázka a odpověď na ni není tak zcela jednoznačná. Všichni známe psí zvukové projevy z domova i z internetu (kolik že je mluvících a zpívajících psů k nalezení na stránkách youtube.com?). Kdo z nás ale může přesně odhadnout, co náš psí miláček doopravdy vyjadřuje, když si tak pokníkává, kňučí, ba dokonce „zpěvavě vyje“? My chápeme okolnosti ze svého pohledu. Můžeme si domýšlet pouze to, zda je pro psa podnět příjemný či nepříjemný, tudíž i odhadovat úmysl jeho reakce (samozřejmě nemluvím o tak jasných situacích, jako když pes žalostně vyje v extrémním hluku). Pamatuji si dobu, kdy sousedčin pes začal výt pokaždé, když v televizi zazněla úvodní melodie Dallasu. Těžko říct, zda chtěl malý zpěvák vyjádřit nadšení z melodie, či si žalostně zaúpěl při pomyšlení, že bude s paničkou trávit nějaký ten čas s J.R. a dalšími.

 

Každopádně často od majitelů slyšíme, že zrovna jejich pejsek opravdu krásně zpívá. A k občasnému kolektivnímu překvapení mají psi opravdu široký hlasový repertoár. Samozřejmě taktéž v závislosti na rase, věku i ostatních vlivech.

 

Co ale musím dodat závěrem – pes, přestože slyší velmi dobře, je velmi tolerantní posluchač, co se špatných zpěváků týká. U svého páníčka je každý hafík schopný tolerovat sebefalešnější tóny. Hlavně, když je slyšet ten pro psa nejmilejší hlas.