Nové psí trendy

 

Psí kamarádi hrají v životě člověka velkou a nepostradatelnou roli, a proto se jejich majitelé snaží co nejvíce se přizpůsobit aktuálním trendům. Nehledě na to, zda tyto inovace skutečně pejskům prospívají a zpříjemňují jejich životy. Nejedná se tedy jen o pouhé výstřelky a libůstky v očích jejich milujících páníčků?

Psí stravování

Člověk se odnepaměti snažil pejskům dopřávat jen to nejlepší, a to především v oblasti stravovacích návyků. V dnešní době již máme nepřeberné množstvídostupných krmiv. Granule a konzervy však nejsou jedinou pochutinou pro psí miláčky. V této paletě potravin mají své místo i tzv. doplňky stravy – žvýkací tyčinky, kosti různých tvarů a provedení z buvolí či telecí kůže obsahující vitamíny, živiny a minerály. Výrobci zabývající se psím světem ovšem ani na okamžik nezahálejí a na trh přišli s novým produktem – psím pivem vyrobeným z těch nejlepších ingrediencí. Vyživovací doplňky slouží jako dárečky a pamlsky za odměnu, nahrazují hračky, ale především podporují zdravý chrup, lesklou srst, posilují klouby a slouží k celkové vitalitě a spokojenému životu pejsků.

 

Oproti tomu se objevují nové trendy nebo spíše nešvary v podobě přechodu z kompletních krmiv obsahujících šťavnaté masové kousky na bezmasý způsob stravování. Výrobci přicházejí na trh s celou řadou rostlinných krmiv – sójové sušenky, vegetariánské granule atd. Nezapomínejme ovšem na to, že toto krmivo v žádném případě nezlepší psí život, ba naopak, psi potřebují vyváženou stravu, která prospívá jejich organismu, aby se cítili plní energie a byli fit. Důležitá je tedy kombinace masa a zeleniny. Pouze jednostranná potrava nemůže v žádném případě vést k dobré psí kondici.

 

Výjimkou nejsou dnes ani pekárny, které se specializují výhradně na přípravu a prodej psích pochoutek. Novinkou jsou kavárny, které jsou zařízené tak, aby si sem mohli lidé vodit své psí přátele. Pejskům se zde dostává stejného komfortu jako jejich lidským protějškům, tzn. kompletní „menu“ se vším všudy.

 

Psí móda a oblečky pro psy

Další oblastí, která poutá pozornost, je psí móda. Psí oblečky jako šatičky, bundičky, kalhoty, župánky, botičky a mašličky nejsou nic neobvyklého a nejsou pouze výsadou ušlechtilých a malých plemen. Psí odívání ovládly módní kolekce odpovídající danému ročnímu období. V zimním období můžeme pejskovi dopřát hřejivou bundu, luxusní kombinézu, v letním naopak parádivé dvoudílné plavky nebo dokonce sluneční brýle. Můžeme se dokonce setkat s tím, že pejsek je sladěn z hlediska oblečení se svým páníčkem. Hity koloritu a trendů v psím módním světě se prezentují v rámci přehlídek. Trendem ve světě zvířecí módy jsou i zajímavé doplňky jako řetízky, náramky, prstýnky a světe div se -  i paruky. Lidé by se měli zamyslet nad tím, v jakém případě je psí obleček považován za nutnost a kdy už jsou překročeny hranice vkusu a jedná se o extravaganci.

 

 

Psí hotely, školky a wellness

Pokud páníček jde do práce, potřebuje odjet na služební cestu, na dovolenou nebo z jiného důvodu nemůže vzít svého pejska s sebou a nemá nikoho, kdo by se o něj postaral, je možné umístit ho do psího hotelu nebo školky, kde se o něho řádně postarají. Hotely nebo školky lze vybrat podle nejrůznějších hledisek, které odpovídají psímu profilu. Psí školka zároveň přispívá k socializaci, tzn., že pes se začlení do kolektivu s ostatními „klienty.“  Probíhá zde venčení psů, nejrůznější formy výcviků,agility, odnaučení se nežádoucím návykům, hraní si atd.

 

Hitem a moderním trendem jsou psí wellness služby. Psí salony krásy, ve kterých se stříhá a upravuje srst, provádí se manikúra drápků, různé zábaly, voňavoučké koupele, lázeňské procedury, masáže a jiné psí „nutnosti“ k nám doputovaly z asijských zemí, konkrétně z Japonska, kde přicházejí s novými a novými zlepšováky, jak obohatit psí život a dovést ho k dokonalosti.

 

Páníčkové by sice měli dopřávat psím chlupáčům to nejlepší, ale ne za každou cenu.  Měli by se také vyvarovat jakémukoliv polidšťování zvířat. Mějme na paměti, že lidské a psí potřeby jsou přeci jen na rozdílné úrovni a to, co se líbí nám, se nemusí líbit jim.