Neškodná zábava, nebo týrání zvířat?

 

Chtěli byste mít ze svého labradora na chvíli tygra? Nebo místo s dogou chodit na procházky se zebrou? Připadá vám to jako šílený nápad? V Americe se těmito proměnami "baví" už několik let. V Číně tento „koníček" dokonce povýšili na byznys.

Říkají tomu kreativní stříhání psů, ale nejedná se zdaleka jen o střihání a netýká se to pouze plemen, u kterých jsou občasné úpravy srsti běžné. Majitelé psů se předhánějí v tom, čí pes se přesvědčivěji promění v naprosto jiné zvíře. K takovým úpravám jim nestačí jenom nůžky, používají také různé barvy.

 

Nezvyklí tvorové ve městě

V Číně tak můžete potkat ve městě na vodítku medvídka pandu, a teprve po bližším zkoumání v něm poznáte typické čínské plemeno čau-čau. Nebo vás vyděsí tygr volně pobíhající po parku, ale pak si všimnete trošku nezvyklého ocasu a divné hlavy a zjistíte, že je to zlatý retrívr. V Americe zase přetvoří pudla ve velblouda, nebo své zvíře navlečou do oblečku, na hlavu mu dají čepici, nasadí brýle a třeba se i domnívají, že z něj vytvořili člověka.

 

Móda vítězí nad rozumem

A tady je možná původ tohoto, pro většinu lidí snad nepochopitelného zacházení se psy. Někteří pejskaři ve vztahu ke svému čtyřnohému příteli propadají  tak bezmezné lásce, že mají potřebu své zvíře polidšťovat. Když se k tomu přidá potřeba držet krok s poslední módou, pak je zřejmé, že těchto požadavků nebude ušetřen ani pes a nebohé zvíře putuje do módních salonů, kde musí přetrpět úpravu srsti, lakování drápků, nechat si vzít míry na šik obleček anebo se  pod rukama „vizážisty" pomocí barev a střihu na čas proměnit v jiného tvora.

 

Těžko říct, zda věřit informaci, která se objevila spolu se zprávou o tomto bizarním chování. A to, že pes při těchto procedurách rozhodně netrpí, že ho to může i bavit, a že barvy jsou samozřejmě neškodné. Těžko říct, protože pes nám to na rozdíl od člověka nikdy neřekne.